Zal het drinken van Green Juice je echt gezonder maken? Een diëtist legt de waarheid bloot

04 Jan 2023

Zal het drinken van Green Juice je echt gezonder maken? Een diëtist legt de waarheid bloot

Als er een nieuw jaar aanbreekt, zijn er ongetwijfeld veel mensen hun sapcentrifuge aan het afstoffen ter voorbereiding op de 'detox' na de vakantie. Hoewel deze en andere vormen van restrictief eten na de feestdagen voor veel volwassenen gemeengoed zijn, is het volgen van een dieet waarbij uitsluitend groen sap wordt gedronken in plaats van ander voedsel misschien niet de gezondste aanpak.

De praktijk van "eet, drink en wees vrolijk" van Halloween tot Oud en Nieuw, gevolgd door dagen of weken van beperkende sapplannen in januari, kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, een verstoorde energiebalans en meer. Hoewel het drinken van groene sappen een aantal positieve aspecten kan hebben, is hier waarom het maken van sappen niet je belangrijkste voedingsbron zou moeten zijn, of het nu voor het nieuwe jaar of een ander seizoen is.

Groen sap maken houdt meestal in dat vers fruit, groenten en kruiden worden verpulverd om de vloeibare componenten van het vezelige vruchtvlees te scheiden. Een voordeel van het maken van sap is dat u uw inname van fruit en groenten aanzienlijk kunt verhogen door elke dag verse producten in uw sap op te nemen. Een studie wijst zelfs uit dat geconcentreerde fruit- en groenteproducten, inclusief sappen, de bloedspiegels van veel voedingsstoffen, zoals foliumzuur, antioxidanten en vitamine C, kunnen verhogen.

Hoewel veel voedingsstoffen intact blijven bij het maken van sap, worden andere aanzienlijk verminderd. Dit is het geval voor vezels, een voedingsstof die een rol kan spelen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed, een regelmaat van de spijsvertering en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Wanneer de vloeistof tijdens het persen wordt gescheiden van het vruchtvlees van fruit en groenten, blijft het grootste deel van de vezels achter in het vruchtvlees, dat vaak wordt weggegooid. Dit betekent dat sappen niet dezelfde voordelen hebben die te vinden zijn in het hele fruit en de groenten die worden gebruikt om het sap te maken.

Eet dit, niet dat

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

green juice en ingrediënten

Een ander nadeel van green juice is dat het minimale hoeveelheden essentiële voedingsstoffen bevat, zoals eiwitten en vetten. Dit maakt het maken van sap minder verzadigend, en als deze voedingsstoffen niet elders in het dieet worden geconsumeerd, suggereert onderzoek dat dit kan leiden tot vitamine- en voedingstekortgerelateerde symptomen, waardoor problemen ontstaan ​​met de haar-, nagel- en huidintegriteit, spierverlies en vertraagde wond. genezing. Groene sappen bevatten ook relatief weinig calorieën. Dus als u gedurende een langere periode een op sapkuur gericht dieet volgt, kunt u een aanzienlijk calorietekort ervaren, wat leidt tot vergelijkbare nadelige bijwerkingen die uw gezondheid en metabolisme beïnvloeden.

"Niet alleen kan een ernstig calorietekort de kans op tekorten aan voedingsstoffen vergroten en snel spierverlies bevorderen, wat de stofwisseling kan vertragen, maar het is ook onrealistisch om vol te houden," Erin Palinski-Wade, RD, CDE, en auteur van Belly Fat Diet for Dummies heeft naar verluidt gereageerd op Eat This, Not That! in een vorig artikel over 24 valse mythen over gewichtsverlies die je nooit zou moeten geloven.

Als sap van verse producten een onderdeel is van een goed afgerond dieet, kan het vitamines, mineralen en antioxidanten toevoegen aan uw inname van voedingsstoffen. Dit is een positief gebruik van het maken van sap en een redelijke manier om uw inname van waardevolle groenten en fruit te verhogen. Als het maken van sap echter wordt gebruikt als een manier om volwaardig voedsel en uitgebalanceerde maaltijden regelmatig te vervangen, kan dit meer kwaad dan goed doen.

Als je in de verleiding komt om sap te maken, vervang dan niet meer dan één maaltijd per dag door sap en zorg ervoor dat je andere maaltijden en snacks voldoende voedingsstoffen bevatten die niet in sap voorkomen, zoals eiwitten, vetten en vezels. Beter nog, probeer in plaats van sap te maken, meer fruit en groenten te eten, zodat je profiteert van de voordelen van sap in combinatie met de positieve eigenschappen van vezels.