Wat zijn de voordelen van nuchter nieuwsgierig zijn? Dit is wat experts zeggen.

04 Jan 2023

Wat zijn de voordelen van nuchter nieuwsgierig zijn? Dit is wat experts zeggen.

Wat zijn de voordelen van nuchter nieuwsgierig zijn? (Foto: Getty Images; Geïllustreerd door Nathalie Cruz)

Oudejaarsavond wordt misschien geassocieerd met te veel drinken, maar voor een groeiend aantal mensen brengt dat een herevaluatie van hun relatie met alcohol met zich mee.

In 2022 nam zelfs 19% van de drinkers deel aan Dry January, volgens een peiling - tegen 13% in 2021, hoewel volgens de gegevens niet alle deelnemers ervoor kozen om helemaal geen alcohol meer te gebruiken. Die keuze - om te bezuinigen in plaats van uit - weerspiegelt een nieuwe gezondheidstrend die 'nuchter nieuwsgierig' wordt genoemd. En het kan verrassend gunstig zijn voor iemands algehele gezondheid, zeggen sommige experts.

Er is gemengd onderzoek naar de vraag of het volledig stoppen met alcohol aanzienlijk voordeliger is dan af en toe drinken. De officiële voedingsrichtlijnen voor Amerikanen sporen volwassenen aan om te stoppen met drinken - of "drink met mate door de inname te beperken tot twee drankjes of minder per dag voor mannen en één drankje of minder per dag voor vrouwen, wanneer alcohol wordt geconsumeerd", waarbij wordt opgemerkt dat "minder drinken is beter voor de gezondheid dan meer drinken."

Dr. Sarah Andrews, assistent-professor psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Johns Hopkins University School of Medicine, wijst erop dat de nuchter-nieuwsgierige beweging het beste werkt voor mensen die "de manieren waarop alcohol hen beïnvloedt en hun relatie met alcohol beter willen begrijpen". Dat komt omdat je, door minder alcohol te gebruiken, de "bijwerkingen" kunt zien die je anders misschien niet zou hebben opgemerkt, zegt ze, of dat nu een verslechterde stemming, angst of concentratieproblemen zijn.

Evenzo kan zelfs een maand onthouding, zegt Andrews, de voordelen benadrukken, waaronder "gewichtsverlies, [meer] energie en verbetering van de stemming en angst."

Alcohol is, naast vele andere negatieven, een slaapverstoorder. (Foto: Getty Images)

Langetermijnrisico's van alcoholgebruik, volgens de Centers for Disease Control and Prevention, omvatten hoge bloeddruk, beroerte, leverziekte, verschillende soorten kanker en een algemene verzwakking van het immuunsysteem. Maar voor veel mensen die vaak drinken, maar zichzelf niet zouden categoriseren als iemand met alcoholisme of alcoholgebruiksstoornis, zijn het deze meer directe effecten die aanzetten tot minderen.

Verhaal gaat verder

Veel hiervan is te wijten aan het feit dat alcohol een grote slaapverstoorder is, voegt Andrews toe, omdat het kan leiden tot ontwaken omdat het wordt gemetaboliseerd - waarvan sommige mensen zich de volgende ochtend misschien niet eens realiseren. Na verloop van tijd kan onderbroken slaap leiden tot een verminderd concentratievermogen en een negatieve invloed hebben op de stemming, naast lichamelijke gezondheidsproblemen zoals een hogere bloeddruk.

Bovendien, voegt Dr. O. Trent Hall toe, een specialist in verslavingsgeneeskunde bij de afdeling Psychiatrie en Gedragsgezondheid van het Wexner Medical Center van de Ohio State University, "alcohol is een depressivum voor het centrale zenuwstelsel", wat betekent dat het "depressie kan veroorzaken". erger' bij mensen die het al moeilijk hebben.

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij om het te zien.

"Alcohol staat er ook om bekend dat het in de loop van de tijd de angst vergroot", zegt hij, eraan toevoegend dat "minderen met alcohol ons kan helpen ons gelukkiger en zekerder te voelen."

Dat was zeker het geval voor Amanda Maxwell, een 34-jarige evenementencoördinator en ondernemer gevestigd in Raleigh, North Carolina, die aanvankelijk alle alcohol stopte toen ze zwanger raakte van haar jongste kind, nu 2. Maar toen ze eenmaal kon weer een tot twee glazen wijn per avond drinken, ze besefte dat ze niet wilde dat alcohol dezelfde plaats in haar leven innam als voor haar zwangerschap, en ze is minder gaan drinken. Nu is haar "slaap gereguleerd" en haar "humeur is aanzienlijk beter", vertelt Maxwell aan Yahoo Life.

Op dezelfde manier vertelt LeeNor Dikel, 24, een marketingconsulent in Florida, aan Yahoo Life dat ze van gemiddeld acht drankjes per weekend ging naar alleen drinken bij "speciale gelegenheden", en al snel merkte dat ze "minder opgeblazen" was, betrapt minder vaak verkouden en voelde zich "meer ontspannen en zelfverzekerd" en "gemotiveerd".

Toen de in Washington wonende thuisblijvende moeder Megan Hildebrand, 24, stopte met regelmatig drinken, voelde ze een "mist" uit haar hoofd verdwijnen, vertelt ze aan Yahoo Life, en merkt op dat ze meer energie had om te trainen, en "had aan het einde van de avond geen eetbuien, omdat ik niet dronken was." Verder meldt de 32-jarige Mark Joseph, inwoner van Missouri, dat hij de "verbeterde slaapkwaliteit" waardeert die gepaard gaat met minder drinken.

Maar, waarschuwt Hall, de nuchtere nieuwsgierige beweging is niet ideaal, of genoeg, voor iedereen - met name voor mensen die merken dat ze "alcohol drinken op een manier die ze niet onder controle hebben". Professionele hulp zoeken is in dit geval een idealere optie dan proberen minder overmatig te drinken.

"Als je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over je alcoholgebruik of als je bang bent dat alcohol je gezondheid schaadt, je emoties schaadt of je ervan weerhoudt om ten volle van het leven te genieten," merkt Hall op, "wil je misschien stoppen met drinken helemaal.”

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.