Niet genoeg water drinken kan je leven verkorten, zegt nieuw onderzoek

04 Jan 2023

Niet genoeg water drinken kan je leven verkorten, zegt nieuw onderzoek

Veroudering is onvermijdelijk - tenminste totdat iemand uiteindelijk de Fontein van de Jeugd ontdekt. In de tussentijd wijden onderzoekers hun inspanningen aan het vinden van manieren om veroudering te vertragen en leren ze over de gewoonten die het natuurlijke verouderingsproces daadwerkelijk kunnen versnellen. Nieuw onderzoek van de Lancet waarin wordt beoordeeld hoe bloedtesten met normaal tot hoog natriumgehalte een potentiële indicator zijn van versnelde biologische veroudering, chronische gezondheidsproblemen en vroegtijdig overlijden bij personen van middelbare leeftijd, suggereert zelfs dat uitdroging mogelijk kan bijdragen aan het te vroeg beëindigen van uw leven.

Veelvoorkomende chronische aandoeningen die van oudsher in verband worden gebracht met veroudering zijn onder meer hartaandoeningen, diabetes, kanker, hypertensie, osteoporose, dementie en de ziekte van Alzheimer. Ouder worden is echter niet noodzakelijkerwijs de enige voorwaarde voor het ontwikkelen van deze gezondheidsproblemen, en er zijn ook veel andere factoren die uw risico op het ontstaan ​​ervan kunnen verhogen. Volgens de CDC kan uw risico op het ontwikkelen van deze medische aandoeningen toenemen op basis van factoren zoals overmatig alcoholgebruik, tabaksgebruik, gebrek aan lichaamsbeweging en slechte voeding.

Een beter begrip van hoe onze gewoonten en wat we consumeren van invloed zijn op onze gezondheid – en mogelijk zelfs onze levensduur verlengen of verkorten – is een grote stap in de richting van proactieve zelfzorg die kan leiden tot een gezond bestaan, te beginnen met de nieuwste onderzoek dat het belang van hydratatie benadrukt. Lees verder voor meer informatie over deze nieuwe bevindingen en voor meer tips over gezond ouder worden, bekijk 5 koffiegewoonten die uw leven kunnen verkorten.

Wat de studie onthult over het verband tussen uitdroging en veroudering

bruisend water met limoen

In de nieuwe studie gepubliceerd door The Lancet wilden onderzoekers de hypothese testen dat gehydrateerd blijven het verouderingsproces zou kunnen tegengaan en vertragen. Hoewel dit onderzoek deels was ingegeven door eerdere onderzoeken bij knaagdieren die verbanden tussen waterbeperking en een kortere levensduur opmerkten, werd dit specifieke onderzoek uitgevoerd met volwassen menselijke deelnemers tussen de 45 en 66 jaar.

Om de bevindingen van onderzoekers over het verband tussen hydratatie en veroudering beter te begrijpen, moeten we eerst kijken naar hun methoden voor het meten van iemands hydratatie. Een serumnatriumtest werd gebruikt om de hydratatie van een persoon te bepalen, wat een manier is om te zien hoeveel natrium er in iemands bloed zit. Omdat natrium een ​​elektrolyt is dat kan helpen de lichaamsvloeistoffen in evenwicht te brengen, is deze test een gebruikelijke manier om te zien of iemand uitgedroogd is. Volgens de Mayo Clinic ligt een normaal natriumgehalte in het bloed van een persoon tussen de 135 en 145 milli-equivalent (of millimol) per liter.

Interessant genoeg, hoewel dat bekend staat als het normale bereik voor natriumgehalten in het bloed, bleek uit de studie dat natriumgehalten van 142 millimol per liter of meer geassocieerd waren met een 39% hoger risico op chronische ziekten, en niveaus hoger dan 144 millimol per liter waren geassocieerd met een 21% verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Onderzoekers merken op dat deze bevindingen betekenen dat mensen met een serumnatriumgehalte van 142 mmol/l of hoger een grotere kans hebben om jonger te overlijden of een chronische ziekte te ontwikkelen. Met andere woorden, chronisch uitgedroogd zijn kan uw levensduur absoluut verkorten.

Wat betekent dit voor uw dagelijks leven?

volwassen atletische vrouw drinkwaterfles

De bevindingen van The Lancet maken duidelijk dat het op peil houden van hydratatie cruciaal is voor gezond ouder worden en uw algehele welzijn, en aanhoudende uitdroging kan uw leven verkorten. Hoewel gehydrateerd zijn alleen niet voldoende is om een ​​gezond leven te garanderen, is het een geweldige (en relatief gemakkelijke) plek om te beginnen.

Tenzij uw arts u vraagt ​​om een ​​serumnatriumtest te doen, is het moeilijk om precies te weten hoe gehydrateerd u bent. Bovendien zijn er geen harde regels of richtlijnen die expliciet aangeven hoeveel water per dag wordt aanbevolen. De CDC zegt dat er geen aanbeveling is voor hoeveel gewoon water iemand zou moeten drinken, maar dat iedereen vocht via eten en drinken zou moeten krijgen, terwijl andere experts aanbevelen om minstens zes tot acht kopjes water per dag te drinken. Ondertussen zegt de National Academies for Sciences, Engineering, and Medicine 15,5 kopjes vloeistof per dag voor mannen en 11,5 kopjes per dag voor vrouwen.

De beste oplossing om een ​​optimale dagelijkse hydratatie te behouden, is door consequent veel water en vloeistoffen te drinken gedurende de dag, vooral als u regelmatig actief bent. Als u zich echter nog steeds zorgen maakt over uw vermogen om gedurende de dag gehydrateerd te blijven en vermoedt dat uw lichaam vaker wel dan niet uitgedroogd is, overleg dan met uw arts over effectieve strategieën om ervoor te zorgen dat u de hele dag gezond gehydrateerd blijft.

> Eet dit, niet dat

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!