Het grote vaatwasserdebat: is het nodig om de vaat af te spoelen of te laten weken voordat je ze laadt?

04 Jan 2023

Het grote vaatwasserdebat: is het nodig om de vaat af te spoelen of te laten weken voordat je ze laadt?

Moeten de vaat worden afgespoeld voordat ze in de vaatwasser worden geladen? Deskundigen wegen mee. (Foto: Getty)

Als kind vroeg ik me altijd af waarom mijn grootvader onvermurwbaar was om de vaat af te spoelen voordat ze in de vaatwasser ging. Ik had er geen zin in. Zouden ze toch niet schoongemaakt worden? Toch zei hij altijd tegen me: "Als je [het gerecht] niet afspoelt, wordt [het eten erop] hard."

Toen we samenwoonden, deed ik het om hem gelukkig te maken, maar toen ik op mezelf ging wonen, zag ik de noodzaak van die extra stap niet in. In de loop der jaren is mij echter talloze keren verteld door vrienden en familie: je moet de afwas laten weken of afspoelen voordat je ze in de vaatwasser zet.

De herinnering aan het spoelen van de afwas en het vervolgens samen met mijn grootvader in de vaatwasser laden, bracht me ertoe om na te denken of er andere mensen zijn zoals ik, die denken dat de vaatwasser een magische doos is die de hele klus in één stap klaart. Was ik naïef? Is er eigenlijk een reden om de afwas af te spoelen en te laten weken voordat de vaatwasser aan de slag gaat? Na een gesprek met een paar schoonmaakexperts (en enkele thuiskoks die de afwas doen) kan ik zeggen dat de antwoorden niet in mijn voordeel zijn.

Moet je je vaat voorspoelen?

Het korte antwoord? Ja, je moet je vaat voorspoelen, vooral als er etensresten op zitten die wat extra moeite kosten om te verwijderen.

"Als je aangekoekte etensresten of grote stukken etensresten op de borden hebt, wil je zeker heel goed schrapen en afspoelen", zegt Kathy Cohoon, een schoonmaakexpert bij Two Maids and a Mop.

p>

Voorbeelden van aangekoekt eten of rommel die je niet wilt laten liggen, zijn oude sauzen, jus of suikerachtige cakekruimels. Aan de andere kant, als je van plan bent om kort na het eten of koken de vaatwasser te laten draaien, zegt Cohoon dat spoelen en weken misschien niet nodig is.

Jill Coughlin, een moeder van drie kinderen, spoelt haar afwas alleen af ​​als ze eten aankoekt op het bord ziet. "Als het nieuw voedsel is en de vaatwasser zal onmiddellijk draaien, is het prima om [het gerecht] met voedsel [erop] neer te zetten", zegt ze. "Als het echter op de schaal blijft zitten, moet het worden afgespoeld."

Verhaal gaat verder

Als Coughlin bijvoorbeeld een pot havermout maakt en niet van plan is om de pot meteen in de vaatwasser te zetten, laat ze de pot weken om ervoor te zorgen dat de overgebleven havermoutresten niet blijven plakken. Na een pastadiner haalt ze echter het resterende eten van de borden en laat ze de afwas in de gootsteen staan.

Moeder van twee Vanessa Miceli zegt dat het voor haar het gemakkelijkst is om de vaat af te spoelen terwijl ze de vaatwasser inlaadt, ongeacht wat er op staat. "Als ik afspoel terwijl ik laad, hoef ik me geen zorgen te maken dat er iets aan de vaat blijft kleven", zegt ze. "Soms word ik echter lui en doe ik de afwas zonder voorrijzen en hoop ik er het beste van."

Er is nog een argument om de vaat af te spoelen of te laten weken voordat je het in de vaatwasser zet: om de integriteit van het apparaat te behouden. "Hoewel je er misschien wat extra tijd aan kwijt bent, kan het afspoelen van de borden voordat je ze in de vaatwasser plaatst, helpen om de levensduur van je vaatwasser te verlengen door de slang schoon te houden en de filtermand schoon te houden", legt Cohoon uit.

Hoe voorkom ik dat mijn vaat gaat stinken?

Als je merkt dat je vaat stinkt of als er een vieze geur uit je vaatwasser komt, kan dit komen doordat je je vaat niet hebt afgespoeld. Nadat je honderden euro's hebt uitgegeven aan een gloednieuwe vaatwasser, wil je hem natuurlijk niet voortijdig verslijten, omdat je geen paar minuten extra hebt besteed aan het voorbereidende werk om een ​​grondige reiniging te garanderen.

"Voedseldeeltjes kunnen zich ophopen in het afvoerfilter, de afvoerslang, de sproeiarm of elders in de vaatwasser, wat geurtjes kan veroorzaken", zegt Vera Peterson, president van Molly Maid. "De geur kan bijzonder ranzig zijn als de deeltjes bestaan ​​uit vis, eieren of ander sterk ruikend voedsel."

Degenen die denken dat het niet nodig is om de vaat voor te spoelen of te laten weken voordat ze in de vaatwasser worden geplaatst, ik ben blijkbaar in de minderheid. In feite was niet één persoon die ik sprak het met me eens, waardoor ik dacht dat mijn grootvader al die tijd gelijk had.

Het is veilig om te zeggen dat je die vaat moet afspoelen of laten weken voordat je ze in de vaatwasser zet. Er zijn een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld als u ze in de vaatwasser plaatst en deze meteen laat draaien, maar over het algemeen zal het op de lange termijn lonend zijn om een ​​paar minuten langer de vaat te spoelen.

{"@context":"https://schema.org","@type":"VideoObject","name":"Hoe lang gaan vaatwassers mee? En hoe houd je de jouwe in topvorm","description": "Houd je vaatwasser in goede staat met deze tips om de levensduur van je apparaat te verlengen.","thumbnailUrl":"https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/s_teyhLfzkIm2B0_PMr1rA--~B/dz05OTA7aD03MjA7YXBwaWQ9eXRhY2h5b24- /https://media.zenfs.com/en/better_homes_gardens_videos_901/41708cb772f4605aa8fd921bd1aeebfc","uploadDate":"2022-12-29T19:41:12Z","duration":"PT51S","contentUrl":"https:/ /video.media.yql.yahoo.com/v1/video/sapi/hlsstreams/787d0906-36ce-36fc-96ad-1f35676a255d.m3u8?site=lifestyle®ion=US&lang=en-US&devtype=desktop&src=sapi","embedUrl": "https://www.yahoo.com/lifestyle/long-vaatwassers-last-plus-keep-194112861.html?format=embed","identifier":"787d0906-36ce-36fc-96ad-1f35676a255d"}

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.